Фреш клима

Профилактика на климатици

Защо е важна профилактиката на климатици?

Профилактиката на климатичната система е изключително важна за правилното и функциониране, ефективната и работа и най-вече за вашето здраве! Препоръчително е да се прави веднъж годишно. При почистването на климатичната система се премахват натрупаните с времето вредни микроорганизми. Това помага както да дишате чист въздух, така и климатикът да работи правилно, а с това се намаляват и разходите за електричество. Също така редовното почистване на филтрите, които се намират под лицевия панел на климатика, могат да спестят до 30% от консумацията на климатика.

Какво представлява профилактиката на климатик?

Професионална профилактика на климатици

Профилактика на климатици се нарича периодичното преглеждане и обстойно почистване на климатик от специализиран екип. С времето, всеки климатик започва да се замърсява, като събира прах както по корпуса, така и по вътрешните филтри. Тази замърсена среда става благоприятна за развитието на микроорганизми, които лесно започват да циркулират в пространството, когато климатикът работи. Освен това, натрупаното замърсяване в климатика се отразява значително на ефикасността му.

Много хора пренебрегват необходимостта от профилактика на климатика, като така застрашават здравето си и скъсяват живота на климатичната система. Други смятат, че могат сами да извършат почистването на климатика си, като най-често просто отварят и изтупват набързо филтрите. Но качествената профилактика на климатици включва много повече от това.

Профилактика на климатици – основни стъпки

Профилактиката на климатик се извършва от опитни професионалисти, запознати добре с цялостното функциониране на климатичните системи. Те следват някои основни стъпки при почистването на климатика.

Профилактиката на климатика започва с внимателно разглобяване на част от вътрешното тяло. При него се повдига предния панел на климатика и се издърпват въздушните филтри. При необходимост те се измиват и подсушават, а ако се налага – се подменят. Почиства се и останалата част от вътрешния корпус. Следващата стъпка е проверка на хладилния агент и измерване на работното налягане. Нивата на хладилния агент оказват пряко влияние върху правилната експлоатация на климатичната система. Затова при профилактика на климатик тази стъпка не бива никога да бъде изпускана. Ако екипът прецени, че е необходимо, ще добави допълнително количество фреон, което ще обезпечи безупречната работа на системата.

Профилактиката на климатик обикновено продължава с преглед на топлообменника. Топлообменниците често се замърсяват силно, натрупват прах и развиват различни микроорганизми и алергени. Непочистените топлообменници са и честа причина за изгаряне на компресора, което не бива да бъде допускано. Нашият опитен екип ще почисти и дезинфекцира старателно и тази част от климатичната система. Веднага ще забележете по-свеж и чист въздух при включването на климатика. Не на последно място, качествената профилактика на климатици намалява и разходите за енергия, тъй като замърсените филтри и топлообменници пречат на климатика да достигне желаната температура.

След като техниците на климатични системи са почистили филтрите и топлообменниците и са проверили нивото на фреон, както и температурата му на изпарение, следва проверка на електрическите връзки. Ако има проблем при тях, той ще бъде незабавно отстранен. След това се прави проверка и на външното тяло, като то също бива старателно почистено и прегледано. С това профилактиката на климатика завършва.

Колко често се прави профилактика на климатик?

Много наши клиенти ни питат през какъв период е добре да се прави профилактика на климатик. Нашият отговор винаги е поне веднъж в годината, но за силно експлоатирани и натоварвани климатици е желателно да се прави профилактика 2 пъти годишно, обикновено преди началото на зимния и на летния сезон. Ежегодната профилактика на климатици е изключително важна по ред причини, някои от които споменахме вече. Ако за първи път се замисляте, че трябва да направите профилактика на вашия климатик, който не е почистван откакто е монтиран, не се тревожете и предприемете първата стъпка още сега. Със сигурност при профилактиката на климатика, ще бъде нужно основно и по-дълго почистване, но по-добре късно, отколкото никога.  

Профилактика на климатици – цени

Цената на профилактика на климатици зависи от вида и мощността на климатика, от степента на замърсяване и други фактори. При заявка за профилактика на климатик ние ще ви дадем оферта и ако ви устройва, ще пристъпим към работа.

Заявка за профилактика на климатик

Ако желаете да заявите професионална профилактика на климатик, можете да направите това, като се свържете с нас на посочените в сайта контакти по телефон или имейл. Нашият екип от техници ще приеме заявката ви, ще ви зададе някои уточнителни въпроси, свързани с климатика и помещението, където е монтиран, ще ви изготви оферта и ще настрои дата за профилактиката, съобразена с удобно за вас време.

В заключение, отново бихме искали да подчертаем колко е важна периодичната профилактика на климатици. Ако я правите редовно, ще се радвате на по-чист и свеж въздух, ще намалите разходите за електроенергия, ще удължите живота на климатика и най-важното – ще сте сигурни, че дишате въздух, който не вреди на здравето ви.

Още полезни съвети за поддръжката на климатици

Кога е най-подходящото време за профилактика на климатика?

Една от най-важните грижи, които трябва да правите за вашия климатик, е редовната профилактика. Тя помага за поддържане на оптималната работа на системата. Също така, удължава нейния живот и осигурява високо качество на въздуха във вашето помещение. Профилактиката има своите предимства, както преди зимния сезон, така и след това. По този начин осигурява оптимална работа през цялата година.

Първо, нека разгледаме предимствата на профилактиката преди зимния сезон. Това е времето, когато климатикът обикновено не се използва или се използва по-рядко. Профилактиката преди зимния сезон е от съществено значение. Тя ви позволява да се уверите, че вашата система е в отлично състояние, преди да настъпи студеното време. Ето някои от главните предимства:

Подобрена ефективност

Профилактиката преди зимния сезон включва почистване на филтрите и всички части на климатика. Това помага за отстраняване на прах и замърсявания, натрупани през лятото. Чистите филтри и части осигуряват по-добра циркулация на въздуха. По този начин климатичната система работи по-ефективно. Това води до по-ниски разходи за енергия и по-добро отопление през зимата.

Предотвратяване на повреди

Профилактиката преди зимния сезон включва и проверка на всички компоненти на климатика, включително електрическите връзки, вентилаторите и компресора. Това помага да се открият евентуални проблеми или износвания, които могат да причинят сериозни повреди или неизправност по време на зимния сезон. Ремонтите и замените на компоненти преди студените месеци могат да предотвратят неудобства и ви спестят допълнителни разходи и проблеми през зимата.

По-дълъг живот на системата

Редовната профилактика преди зимния сезон помага за поддържане на оптималното състояние на климатика и удължава неговия живот. Като отстранява замърсяванията и осигурява правилната работа на компонентите, профилактиката намалява риска от сериозни повреди. Освен това се избягва и преждевременно нарушаване на функционалността на климатичната система.

След като зимата и пролетта отминат, настъпва време за профилактика на климатика преди летния сезон. И тук има редица предимства, които не трябва да пренебрегваме:

Освежаване на системата

Профилактиката преди летния сезон включва почистване и поддръжка на климатика след дългия период на неизползване през пролетта. Това помага да се отстранят натрупаните прах и мръсотии, които могат да намалят качеството на въздуха и да доведат до неприятни миризми. Чистата система осигурява свеж въздух и комфорт през летните месеци.

Проверка на хладилната течност

Летният сезон изисква по-интензивна работа на климатика за охлаждане на помещението. По време на профилактиката преди летния сезон техникът ще провери нивото на хладилната течност и ще го допълни, ако е необходимо. Това е от съществено значение за оптималното функциониране на системата и осигурява ефективно охлаждане през лятото.

Избягване на неизправности по време на горещите дни

Летните месеци са изключително натоварващи за климатика, когато той работи дълго време и при по-високи температури. Подлежащите на профилактика системи са по-малко склонни към аварии и неизправности, което ви предпазва от нежелано спиране на охлаждането и допълнителни разходи за ремонт през горещите дни. Редовната профилактика преди летния сезон ще ви осигури спокойствие и увереност в надеждната работа на вашия климатик през най-горещите периоди.

Независимо дали сте пред зимния или летния сезон, профилактиката на климатика е от изключителна важност. Тя гарантира по-добра ефективност, предотвратява повреди, удължава живота на системата и ви осигурява комфорт през цялата година.

За да се възползвате от всички предимства на профилактиката, е препоръчително да се свържете с професионална фирма, специализираща в поддръжка на климатици, като например Фреш Клима София. Ние разполагаме с необходимите знания, опит и инструменти, за да извършим комплексна профилактика и да гарантираме най-добрите резултати за вашата система.

Не забравяйте, че редовната профилактика на климатика е инвестиция в дългосрочното му функциониране и вашия комфорт. Оптимално поддържаната система ще ви осигури ефективно охлаждане през лятото и ефективно отопление през зимата, като в същото време ще спести енергия и ви помогне да се справите с по-ниски разходи за поддръжка и ремонти.

Затова, не пренебрегвайте значението на профилактиката на вашата климатична система и запазете комфорта и качеството на въздуха във вашия дом през цялата година.

За чист въздух и дълъг живот на климатика...

Заяви профилактика на климатик на телефон 0895 158 406.

Защо да изберете нас?

Безплатен оглед

Ако имате нужда от климатик, ние ще направим безплатен оглед за вас. Ще ви консултираме и ще ви помогнем да направите най-правилния избор.

Безплатна доставка

Като жест към нашите клиенти предлагаме безплатна доставка на всеки закупен от нас климатик. Това ви спестява допълнителни разходи.

Безплатен монтаж до 3м

Не можете да поставите новия си климатик? Не се тревожете! Нашият професионален екип ще го монтира вместо вас, напълно безплатно!

Количка
Scroll to Top